Azan Di Masjidil Haram

Loading...

Surah Sajadah Hafalkan ye!

Loading...

Surah Yassin

Loading...

Surah Al Waqiah Hafalkan ye!

Loading...

Surah Ar Rahman Cuba hafal ye!

Loading...

AKU MENULIS BUKAN KERNA NAMA

Loading...

Saturday, May 2, 2009

02 mei 2009 saturday ......kancil mati..

Salam semua, salam amin, salam mak uteh, salam nisa, salam khadijah, salam puan pauziah, salam Ita, salam Ichah, salam Ali....salammmm...salam...apa khabar...Semoga semua sentiasa gembira tidak berdukacita. ari ini ita & Ichah ada di Pekan razaki..depa dapat cuti..akan balik hari ahad.
Oh! seronok amin hantar gambo..min ibu pon seronok bila amin hatar gambo tu!! ye lah x pe..tak tulis blog selalu...concenterte pada coming x am....kalu confident pas dgn. baik hati pon akan gembira bila pulang ke tanah air kelak...Kesihatan amat penting untuk persediaan menghadapi xam...memang ibu & abah bukak blog ita, amin..sebelum masuk subuh...tiap-tiap hari .melak-melak ada cerita baru..kalu tengok ija, mak uteh ke, nisa ke ada updatae kita orang surf juga..kadang-kadang tengok juga blog kawan-kawan amin tu!1 seronok juga..
Selalunya tengok berulang-ulang....
Ari ni tak banyak cerita sangat..tadi ita p ke jusco..petang bersama mas dan ichah...lepas tu depa telefon abah kereta kancil tak boleh start...hey! dah nak magrib. Abah ibu p le tengok..tapi abah abah agak mungkin masalah batteri ...abah pon bawak le jumper...ha bila dah sambung dengan bateri inova hidup le dia...Sebabnya kancil tu bila ita x de..jarang abah pandu....ipoh ni x de jalan-jalan jauh pon..paling jauh ke masjid politeknik atau pejabat abah sekali sekala..tu le sebabnya kong!..bateri tak cas.
Ari pulak abah cuba buat Youtube..dari camera ita..ita baru beli camera nikon min!..tu yg. gambo fountain tu! testing le... kalu bukak Pangkor ada video ita naik feri ke pangkor bersama pelajar-pelajar IPP. nanti bila ada gambo-gambo video yg. best-best abah nak masukan dlm blog. gambo-gambo ni satu dunia org boleh tengok. abah cuba buat koleksi "funny family video".
Mak long nak p umrah pada 8 hb. ni bersama abg. zul & abang i...
esok nak anta ita balik pagi lk 10.30am than ichah lepas zohor....tinggal lagi abah dgn ibu....ho1ho! x pe..
Ok bye...

Sunday, April 26, 2009

Abah kursus 22 - 24 april 2009

Ini cerita...Minggu lepas abah kena kursus di terolak selama 2 malam 3 hari.Ibu ikut sama p kursus juga....ini lah pertama kalinya ibu ikut abah kursus..agak sunyi tinggal sorang-sorang dirumah.Bukan takut tapi 'mangu"...sapa tau perkataan mangu??....mangu ni bukan takut tapi macam nak takut tapi tak takut..kursus ni x de istimewa pon..tapi tengok le gambo..

Hah abah pon nak try juga Flying-fox..oh takut juga mula-mula nak terjun tu..ada member x berani....bawah tu ada kolam..abah buat 2x..kali pertama depa tak ambik gambo..kali kedua abah posing..tu le dapat nampak muka..kalu x reti adjust nampak bontot je le..Tempat ni namanya Terolak..Felda Terolak..yg. kita selalu nampak dilebuhraya tu....Ada satu tempat tak jauh lk.10KM..ada kolam air panas yang banyak...

Yang ni bila dah sampai kat jaring..Benda ni x le bahaya sangat..pasal ikat kuat..abah ni sebenonya dah ghayat..tak macam zaman dulu...dulu lebih sikit dari Tarzen..dulu apa pon boleh.../.panjat pokok kelape ke, pokok..duku ke...pokok durian ke...

Hhaa! ni namanya pokok ROKAM..memandangkan inilah pertamakalinya jumpa pokok rokam abah pon suruk pak cik manap ambilkan gambo..walaupon kita duduk di Sg. rokam..tetapi buah rokam x pernah jumpa...Pokok nya cantik..rendang..buah yang menarik..

Buahnya macam anggur..banyak dan menarik..berwarna merah menyala bila masak....dan bau nya wangi buah....adoi nampak sedapnya....mahasuchi allah..yg. menciptakan alam...

Ini gambo abah ambik lebih close-up..nampak menarik dan kechor air lior..kata orang Perak....ho!ho!..tapi cubalah makan..ianya x mabuk..ibu dah makan..allah juga yang tau bertapa masamnya..tapi rasanya kalu buat jus taruk gula sedap..pasal baunya wangi..Sebagai pengajaran"Jangan lah kita tengok orang tu dari kulitnya je..."macam abah le, walau pon hitam....manis...tapi ye..ha! ha!...x nak komen banyak-banyak..ho!ho!..

Dah penat -penat tu pak cik Iden bawa alat karoke pulak..abah nyanyi 1 lagu.."Cincin Berlin Untuk ku nak bertunang"..suara ada sikit bunyi M. Nasir......Tu! pak cik ali tengah nyanyi....pak cik muzayin pon pandai juga..hiburlah..jangan lebih-lebih dah le..ibu x p..sebab ini program opis....dia x nak p..takut kena nyanyi.....pak aji tu naynyi lagu 'epilog cinta dari Brombley" ..lagu ini mengisahkan seorang student..belajo luar negeri...macam amin le..dah sangkut budak pompuan luor negeri..di brombley...tapi budak pompuan tu x nak ikut....adat agama penyanyi..penyanyi tu namanya suhami mior hassan..dia yg. cipta lagu dia yg. nyanyi...ho!ho!......best juga lagu tu..suhaimi nikan..abah baru baca diapunya biografi...dia dlm. internet....dia seorang engineer yg. sangat berjaya....dahsyat betul..dia buat macam-macam berkaitan kejuruteraan telikomunikasi.....di malaysia dan juga luar negeri.....

Hai..blog ni banyak cerita pasal abah je....sori la ye!....yele ibu & abah je yg. ada kat rumah....sebenonya bukan apa..tulis blog ini utk relekkan otak..biasanya x lebih 10 minit tulis..tu le yg. tulisannya lintang pukang ..kata orang..jadi 10 minit tu tulis je apa yg. keluar dan terlintas....Ibu pulak x nak tulis... kalu ita ke, amin ke nak tulis tak payah..serious sangat..hentam je.....asal x sakitkan org lain..etc..